onsdag 8 april 2009

Instruktioner för att animera i iMovie


Impo
rt från videokameran till datorn

Man kopplar ihop den digitala videokameran till datorn med en så kallad firewire. Själva filmandet går till så att man lägger figurerna på bakgrunden och flyttar det som ska röra sig bit för bit. Man importerar korta sekvenser av varje läge genom att trycka på knappen “importera” (1). Denna knapp syns om du ställt in knappen under stora bilden på “kamera” (2) och inte på” sax”, som representerar redigeringsläge. Man trycker snabbt två gånger på den blå knappen "importera" så att inspelningen stoppar nästan genast. Klipp på en eller några sekunder är allt som behövs. Klippen lägger sig till höger om stora bilden efter varandra i ett klipparkiv.



Redigering

För att redigera måste du med hjälp av musen flytta knappen till "sax" (3). I redigeringsläget kan man sedan med musen dra ner de olika klippen till remsan under dne stora bilden (4).

Nästa steg är att se klippen i sin fulla längd och man ändrar detta genom att klicka på klockan (5) till vänster under den stora bilden. Det är vanligt att man ser en hand här och var i klippen. Man håller hela tiden på att flytta bit för bit och och hinner inte alltid få undan handen innan nästa import. I “fullängdsläge” delar man filmklippen genom att flytta “tidsmarkören”, uppspelningshuvudet, till det ställe där man vill klippa. Sedan går man upp till menyraden längst upp och väljer "redigera" (6) och "dela videoklippet vid uppspelningshuvbudet" (7).

Därefter klickar man på den bit man vill ta bort så den blir blå och man använder “tillbakastegstangenten” på tangentbordet för att radera det.


Genom att klicka på knappen “redigering” (8) samt knappen “texter” (9) kan man lägga till för- och eftertexter. Texttyp väljes, texten skrivs in på raderna som dyker upp och man trycker på knappen “lägg till” (10) för att verkställa. Bilden med texten lägger sig då där uppspelningshuvudet är.






Till sist lägger man på ljud och effekter. Man väljer “media” (11) plus “ljud” (12). Då kommer det upp vad du kan välja för ljud som finns på din dator (ljudeffekter, musik, egna inspelningar). Dessa klickar du på och drar ner till ett av de två ljudspåren (13), som ligger under filmspåret. Du kan också spela in berättarröst genom att använda mikrofonen i datorn. Du sätter uppspelningshuvudet där du vill ha inspelningen och trycker på den röda inspelningsknappen (14). Blir det fel kan du ta bort allt genom att klicka på ljudfilen så att den blir blå ochsedan ta bort den genom att trycka på “tillbakastegstangenten”. Precis som vid filmredigeringen kan man klippa bortbitar av ljudfilen genom att dela ljudfilen vid uppspelningshuvudet. Man går upp i menyraden längst upp och klickar på “redigera” och väljer “dela det markerade ljudklippet vid uppspelningshuvudet”. Man klickar på den bit man vill ta bort så den blir blåmarkerad och sedan raderar man den genom att trycka på “tillbakastegstangenten” på tangentbordet.

Om man inte hittar det ljud man vill ha på sin dator kan man gratis hämta hem ljud och musik, som är fria att publicera i skolarbeten, från multimediabyråns hemsida.

Till sist komprimerar man sin filmfil genom att gå upp i menyraden och välja "dela". Jag brukar spara som Quicktime-fil och webströmningskvalitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar